[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Smullen en Nippen | Huib Brand | NRC

Datum: 25-10-1978

 

SMULLEN EN NIPPEN

Hoewel de Champagneoogst dit jaar heel klein zal zijn en de prijzen nu al flink stijgen, is de voorraad bij de grote huizen kennelijk niet zo klein dat ze de openbaarheid mijden in de hoop niet te hoeven verkopen. Integendeel, in dit seizoen van proeverijen en presentaties proberen de verschillende merken elkaar de loef af te steken met luxueuze ontvangsten en vorstelijke diners.

In dat laatste genre heeft het huis Pommery & Greno een zekere voorsprong, want het mag zich erop beroemen in de prinselijke handen van de familie De Polignac te zijn. Deze familie richtte onlangs in hotel Résidence in Vinkeveen een maaltijd aan, waarbij haar Champagne natuurlijk de rigueur was. Er kwam brut millésimé 1975 op tafel, en vervolgens rosé. De millésimé, die net als vintage port alleen wordt gemaakt in goede oogstjaren, is onlangs op de markt gebracht; het jaar '75, zo voortreffelijk in Bordeaux en rampzalig in Bourgogne, was in Champagne en ook in Duitsland succesvol.

De Pommery '75 heeft flink wat smaak tussen de bellen; de rosé heeft bij mij erg weinig herinnering achtergelaten, en kreeg ook weinig kans naast het vlees. Dit ondanks het feit dat de keuken zeker had geprobeerd de gerechten aan te passen aan de verplichte drank.

Bijzondere wijnen per glas

Mij is één eethuis bekend (De Graaf van het Hoogveen in Noordwijk, maar hopelijk zijn er meer) dat speciaal werk maakt van de wijnkeuze bij grote menu's en interessante suggesties doet. Men schenkt daar ook bijzondere wijnen per glas, zodra er wat meer klanten zijn voor het menu dégustation. Een van de minder gebruikelijke combinaties aldaar is, als ik mij goed herinner, die van Elzasser Muscat met fazant. Misschien wat vreemd tussen de rode wijnen ervoor en erna, maar op zich het proberen alleszins waard.

 

  • De Graaf van het Hoogveen in 1978
  • zomerfestival 1978 Restaurant de Graaf van het Hoogveen

 

 

 

Auteur: Huib Brand | NRC